Părinții și familia
Ai dreptul să creşti alături de părintii tăi şi să fii îngrijit de ei. Ai dreptul să păstrezi legături cu părintii, rudele sau persoanele apropiate ție. Părinții tăi au obligaîia de a te crește și de a-ți oferi tot sprijinul de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un mod armonios. Ei contribuie direct la fericirea și la starea ta de bine

Viață. Nume. Personalitate. 
De la naștere ai dreptul să porți un nume, să dobândești o naționalitate, o cetățenie, o religie și o limbă proprie și nimeni nu te poate lipsi de ele.

Liberă exprimare și informare
Ai dreptul să îti exprimi liber opinia (oral, în scris sau prin alte mijloace) despre orice subiect și poti căuta informații cu privire la orice domeniu care te interesează. Trebuie să fii conștient că aceasta poate avea consecințe (fie negative, fie pozitive) asupra ta sau asupra celor din jurul tău. Părinții trebuie să îți asigure toate informațiile de care ai nevoie, să îți asculte opiniile și ideile și, bineînțeles, să te sfătuiască în probleme cu care te confrunți. 

Intimitate 
Ai dreptul ca imaginea ta publică să fie protejată, la fel şi viata ta privată.

Refugiați
Dacă eşti un copil refugiat (persoană dintr-o altă țară care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adăposti, spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii, a unei neplăceri), ai dreptul să fii ocrotit și să beneficiezi de protectie şi asistență umanitară.

Copii cu nevoi speciale
Chiar dacă ai anumite deficiențe (lipsuri) fizice sau psihice, ai dreptul la o viață plină de bucurii, la educație și la activități artistice ce te pot ajuta să socializezi și să-ți faci prieteni. Dacă eşti un copil cu nevoi speciale, ai dreptul la îngrijire specială, la educație specială și servicii medicale adaptate nevoilor tale.

Sănătate
Ai dreptul la cea mai bună stare de sănătate şi la îngrijire medicală. Părinții sunt obligați să solicite asistență medicală pentru tine şi pentru a preveni situațiile care pun în pericol viața, creşterea şi dezvoltarea ta.

Odihnă și recreere
Ai dreptul să beneficiezi de timp suficient pentru odihnă şi vacanță, să participi la activități recreative proprii vârstei tale şi la activitățile culturale, artistice şi sportive.

Copiii și munca
Nimeni nu te poate obliga să muncești, mai ales dacă educația și bunăstarea ta ar avea de suferit. Potrivit legii, minorii de peste 15 ani pot presta doar munci ușoare, cel mult 6 ore pe zi și 30 ore pe săptămână, numai cu acordul părinților sau tutorilor legali.

Muncă ușoară este reprezentată de activități care nu pun în pericol securitatea, sănătatea sau dezvoltarea copilului și nu afectează frecvența școlară, participarea la programe de orientare sau formare profesională sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primită. De asemenea, cerșetoria și prostituția reprezintă forme de exploatare.

Droguri
Ai dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilegale de droguri. Este interzisă vânzarea de solvenți şi tigări copiilor.

Trafic de copii
Statul este obligat să asigure protecția ta împotriva oricăror forme de trafic.

Ce înseamnă trafic de copii? Supunerea ta la desfășurarea unor activități pe care tu nu le dorești, cum ar fi cerșetoria, relații sexuale cu persoane necunoscute de tine contra cost, participarea ta la diferite infracțiuni, fie forțat, fie prin inducere în eroare.  Aceste activități se pot desfășura fie în localitatea ta natală, în alte localități din țară, sau chiar în alte țări. De aceea este important să nu ai încredere în persoanele necunoscute care îți promit bani sau diferite lucruri, ce prezintă interes pentru tine.

Abuz
Instituțiile statului sunt obligate să prevină și să te protejeze de orice act de violență, abuz fizic, psihic sau sexual împotriva ta.

Legea interzice orice fel de pedeapsă fizică sau umilitoare, acasă sau într-o instituție care ar trebui să se ocupe de protejarea sau educația ta. Ai dreptul să depui singur plângere dacă ți se încalcă drepturile fundamentale (viață, educație, sănătate).

Cum recunoşti abuzul
Abuz fizic - constă în atingeri sau contacte fizice dureroase, inclusiv intimidarea fizică îndreptată asupra ta (gestul cuiva de a ridica mâna asupra ta)

Abuzul sexual - constă în comentarii jignitoare la adresa ta, atingeri neplăcute şi diverse injurii, propuneri indecente, obligarea de a viziona materiale care conțin pornografie; violul (act sexual împotriva voinței tale), pedofilia (atracția sexuală a unui adult față de copii) şi incestul (legătura sexuală între părinți și copii sau între frați și surori).

Neglijare - atunci când în mod voit sau involuntar părinții, sau persoanele în grija cărora te afli nu îți acordă îngrijire, educație şi pun astfel în pericol dezvoltarea ta fizică, mentală, spirituală, morală, socială sau sănătatea ta.

Abuzul emoțional - se poate manifesta prin injurii, amenințări, intimidări, uciderea animalelor domestice preferate, privarea de satisfacerea nevoilor personale esențiale (mâncare, somn, etc.). Simți că nu ești iubit, apreciat sau respectat.

Exploatare – prin exploatare se înțelege a fi obligat să desfășori activități ce depășesc capacitățile tale fizice sau îți pot pune în pericol integritatea (fizică și psihică), siguranța sau chiar viața. 

Educație
Ai dreptul la educație! În România, învățământul de zece clase este gratuit și obligatoriu.

Sunt multe lucruri pe care părinții sau bunicii nu ți le pot explica, însă pe care le poți învăța de la școală. Dacă dorești să fii o persoană respectată, școala te ajută să acumulezi cunoștințe din diverse domenii și să îți dai seama ce meserie sau tip de activitate ți s-ar potrivi. 

Ai dreptul de a primi o educație care să îți permită dezvoltarea aptitudinilor și personalității tale. Părinții tăi pot alege pentru tine, până la vârsta de 14 ani, felul educației pe care trebuie să o urmezi, având obligația de a te înscrie la școală și a se asigura de faptul că frecventezi cu regularitate cursurile școlare. 

La școală ai dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice și informat cu privire la  obligațiile și responsabilitățile tale în calitate de elev, precum și de regulamentul de ordine interioară al școlii. 

Pedepsele corporale sunt interzise. 

Măsuri de protecție și adopție
Poți beneficia de o măsură de protecție specială atunci când nu poți fi lăsat în grija părinților tăi din motive care nu depind de aceştia sau când eşti abuzat, neglijat sau abandonat. 

Măsurile speciale de protectie se referă la:
Plasamentul familial (un membru al familiei până la gradul IV se poate ocupa de creșterea și îngrijirea ta)

Plasamentul la un asistent maternal profesionist (o persoană  care are grijă de tine la domiciliul său și primește un salariu pentru acest lucru)

Includerea într-un centru rezidențial (aici poți beneficia de cazare, masă, îngrijire, includerea într-o formă de învățământ). Acest lucru se întâmplă doar în cazul în care nu există rude care să se poata ocupa de îngrijirea ta.

În anumite condiții, poți fi adoptat de o familie.


@
ai întrebări?