Copiii şi tinerii pot fi răniţi sau abuzaţi de adulţi sau alţi tineri în mai multe feluri. Abuzul poate fi:

Emoţional: înseamnă să fii ameninţat, să participi la violenţă între persoanele dragi ţie, să râdă alţi copii de tine din cauza aspectului tău fizic, a religiei, a etniei, a problemelor medicale

Fizic: înseamnă să fii bătut, să fii lovit cu pumnul sau cu piciorul, cu obiecte.

Neglijare: înseamnă să nu fii hrănit suficient, să nu ai haine adecvate anotimpului, să nu fii îngrijit corespunzător sau să nu fii consultat de un medic atunci când te confrunţi cu probleme de sănătate.

Cele mai grave forme de neglijare sunt: neasigurarea unei vestimentatii adecvate; dezinteres fata de starea de sanatate a copilului; locuinta cu spatiu si igiena necorespunzatoare; insuficienta supraveghere; lipsa de preocupare pentru educatia copilului. 

Sexual: înseamnă să fii atins într-un mod care nu îţi place, să fii forţat să priveşti imagini sau filme cu tentă sexuală, să fii forţat să întreţii relaţii sexuale.

Cum poate fi prevenit abuzul sexual? Un copil nu este niciodata vinovat pentru abuzul la care este supus, insa exista cateva modalitati in care putem preveni astfel de situatii:

- Invata faptul ca propriul corp iti apartine si nimeni nu are dreptul sa il atinga fara acordul tau;

- atunci cand un adult iti cere sa manifesti anumite comportamenrte cu caracter sexual (saruturi, mangaieri, atingeri), apune "NU!" si anunta o persoana adulta de incredere;

- nu vorbi cu persoanele necunoscute si nu le urma daca iti cer acest lucru;

- invata diferenta dintre un secret bun (surpriza) si unul rau (ceva ce tinem pentru noi, dar stim ca este gresit si ne face sa ne simtim inconfortabil);

In Romania, protectia copilului este reglementata prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata. Este bine sa fii informat si sa iti cunosti drepturile!

De asemena, intr-o situatie de abuz, institutia in masura sa intervina este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de pe raza sectorului/ judetului in care domiciliezi.

Daca nu doresti sa te adresezi direct institutiilor, suna la telefonul Copilului 116111 (numar apelabil din retelele Telekom, gratuit!)


De orice fel ar fi el, un lucru este sigur: abuzul nu este alegerea ta şi niciodată nu se întâmplă din vina ta!