Uite câteva soluții la care ne-am gândit noi, în urma experienței cu mulți copii care au fost victimele fenomenului bullying:
- Ignoră-l. Dar chiar să nu-ți pese. Nu te poate umili decât dacă tu crezi că e adevărat ce spune. Cuvintele lui, gesturile lui spun ceva despre el despre frustrările lui și nu despre tine. Nu crezi că arată ca un cățeluș care face scandal și agață de pantaloni trecătorii?
- Dă-i replici scurte și mergi mai departe. Amintește-ți: frica ta îi dă putere, deci nu-i arăta frică, dar nici nu sta în prezența lui prea mult ca să te cuprindă frica.
- Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult (consilierul școlii, un profesor în care ai încredere, părinții, Telefonul Copilului 116 111 etc.)
- Fă-ți prieteni în afara școlii în activitățile tale (ateliere, sport). Vei ști mereu că ai pe cine să contezi, că ai cu cine să te distrezi, că sunt oameni care te plac. Va fi o armă secretă.
- Găsește sau cere sprijin pentru a găsi o activitate care să-ți placă.
Mituri si realitati
M1. Bullying este doar o etapa, o parte normala a vietii.
R: Abuzul de tip bullying nu reprezinta o normalitate si nu trebuie acceptat social pentru ca astfel le dam agresorilor putere.
M2. Daca spun cuiva, voi agrava situatia.
R: Cercetarile arata faptul ca, in situatiile de bullying, de cele mai multe ori este necesara interventia persoanelor adulte pentru ca numai astfel agresiunile pot inceta.
M3. Impune-te si loveste inapoi!
R: Desi exista situatii in care persoanele sunt nevoite sa se apere, a lovi inapoi agraveaza situatia si creste riscul unor vatamari serioase.
M4. Oamenii se nasc bullies (agresori).
R: Bullying este comportament invatat, iar comportamentul poate fi schimbat.
M5. Fenomenul bullying a aparut recent.
R: Nu, acest fenomen a existat intodeauna, dar fie nu a fost recunoscut ca un comportament de tip bullying, fie nu era asa de des intalnit.