„Copiii au drepturi” reglementate chiar prin lege. Acest lucru înseamnă că un copil are dreptul să încalce drepturile altui copil? Răspunsul este „NU”. Atunci când nu răspund copiii pentru faptele lor, pentru că au vârsta sub 18 ani, părinții răspund în locul lor.

De asemenea, orice rețea de socializare sau aplicație are „termeni și condiții” care cuprind și răspunderea pe care o are o persoană care manifestă un comportament neadecvat în relația cu ceilalți utilizatori. Așadar, chiar dacă ești minor, dacă utilizezi rețele de socializare (ex: un copil de 13 ani poate avea cont pe facebook) îți asumi și responsabilitățile faptelor tale.

Dacă te afli într-o astfel de situație, gândește-te cum te-ai simți tu în locul victimei și ieși din acest joc.

Pentru binele tău, ține minte asta:

NIMENI, nicio persoană (copil sau adult), nu are dreptul să-ți facă fotografii, capturi foto / video prin intermediul internetului și apoi să le distribuie. De asemenea, nicio persoană nu poate utiliza fotografii sau imagini video cu tine, postate de tine pe conturile tale de socializare. Așadar, fără acordul tău sau fără acordul părinților tăi dacă ești mic de vârstă, nimeni nu poate utiliza imaginea ta cu scopul de a te denigra, hărțui etc.

Să știi că unele rețele de socializare au butonul „public”, ceea ce înseamnă că tu îți asumi, prin accesarea acestui buton să distribui imagini cu tine într-un spațiu public (acest lucru înseamnă acordul tău pentru utilizarea fotografiilor, imaginilor video sau informațiilor personale). 

Cyberbulling-ul este pedepsit prin lege!

Dacă ești victima cyberbullying-ului, vorbește despre asta cu cine te simți tu cel mai confortabil și vinovații vor fi pedepsiți conform legii. Există precedente în România care îți pot confirma că da, suntem cu toții de partea ta:

       2 fete de liceu au fost condamnate la 3 luni, respectiv, 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că au șantajat o colegă cerându-i bani și un telefon mobil ca să nu distribuie informații despre ea.

       2 fete de liceu, cu varsta de 18 ani, au fost condamnate la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că au distribuit, pe o rețea de socializare, fotografii cu o colegă de-a lor fără a-i cere, în prealabil, acordul acesteia.